Veelgestelde vragen kwalificatiewedstrijden

Kom alles te weten over de spannendste sportcompetitie van het land!
Deze antwoorden zijn van toepassing op het Olympic Moves programma voor het schooljaar 2017/2018.

Welke leerjaren mag je inschrijven?

Alle leerlingen van de eerste graad secundair onderwijs mogen deel uitmaken van een team. Voor het schooljaar 2017/2018 kan een docent LO teams inschrijven uit het eerste en/of tweede middelbare jaar. Een team dat ingeschreven is voor het eerste middelbaar jaar van de kwalificatiewedstrijden mag alleen maar bestaan uit studenten uit het eerste middelbare jaar. Een team dat ingeschreven wordt voor het tweede middelbaar jaar van de kwalificatiewedstrijden mag alleen maar bestaan uit studenten uit het tweede middelbare jaar.

Doet mijn school na een sportinitiatie ook automatisch mee aan de kwalificatiewedstrijden?

Ja. Elke school die zich inschrijft voor Olympic Moves, selecteert minstens één team dat tijdens de kwalificatiewedstrijden zal uitkomen tegen teams van andere scholen, in de gekozen sportdiscipline. Schrijft je school zich in met meerdere teams, dan krijg je maximaal 2 sportinitiaties aangeboden. Het aantal sportinitiaties is afhankelijk van het aantal teams dat de leekracht LO inschrijft voor de kwalificatiewedstrijden.

Wordt het transport naar de locatie van de kwalificatiewedstrijden terugbetaald door Olympic Moves?

Nee. Je school is zelf verantwoordelijk voor de organisatie en kost van het transport van en naar de locatie van de kwalificatiewedstrijden.

Kan ik zelf een datum selecteren voor deelname aan de kwalificatiewedstrijden?

Nee, Olympic Moves legt per regio de data van de kwalificatiewedstrijden vast. Via deze link ontdek je alle data en locaties van de kwalificatiewedstrijden.

Welke ondersteuning krijg ik bij de kwalificatiewedstrijden?

We bundelen alle nuttige informatie, van spelregels en tactische richtlijnen tot praktische lesvoorbereidingen, op onze website. En niet vergeten: tijdens de sportinitiaties krijg je al erg veel info van de monitoren.

Hoe word ik op de hoogte gehouden na mijn inschrijving?

Na je inschrijving op de website krijg je een mailtje met alle details. Je kan inschrijven tot 22 december 2017.

Wanneer vinden de kwalificatiewedstrijden plaats?

Via deze link ontdek je alle data en locaties van de kwalificatiewedstrijden. Aanmelden om 12.30 uur, voorziene einde ten laatste 17.30 uur.

Uit hoeveel leerlingen bestaat een team?

Voetbal: een team bestaat uit 8 spelers/speelsters en maximaal 4 reservespelers. Meisjes mogen deelnemen, maar is geen verplichting. De reserves zijn niet verplicht en mogen onbeperkt invallen.

Softbal: een ploeg bestaat uit 8 speelsters en maximaal 4 reserves. Softbal is enkel voor meisjes. De reserves zijn niet verplicht.

Atletiek: een team bestaat uit 3 jongens en 3 meisjes + maximaal 2 reserves. Maximaal 2 van de 8 atleten mogen aangesloten zijn bij een atletiekclub. Reserves zijn niet verplicht en kunnen enkel invallen indien een atleet om een grondige reden (voorbeeld: blessure) de competitie moet verlaten.

Meer details hierover in het sportreglement.

Als mijn school meedoet met de kwalificatiewedstrijden, moeten we dan ook de sportinitiaties volgen?

Het moet niet, maar we raden het je wél aan. Elk ingeschreven team geeft je school recht op een sportinitiatie voor 75 leerlingen, onder leiding van ervaren monitoren.

Met hoeveel teams kan mijn school inschrijven voor de kwalificatiewedstrijden?

Je mag maximaal twee teams inschrijven voor maximaal twee sporten. Je bepaalt als leerkracht LO zelf hoe je de teams verdeelt over het eerste en tweede jaar middelbaar.

Voor welke sporten organiseert Olympic Moves kwalificatiewedstrijden?

We organiseren kwalificatiewedstrijden voor de drie sporten van dit jaar: voetbal (voor jongens en meisjes), softbal (voor meisjes) en atletiek (verplicht gemengd).

Wat zijn de kwalificatiewedstrijden precies?

Voor de 3 sporten – voetbal, softbal en atletiek – organiseert Olympic Moves kwalificatiewedstrijden voor de finale. Deze wedstrijden zullen op een woensdagnamiddag plaatsvinden, in maart en april 2017. Per regio wordt er 1 namiddag ingepland voor zowel het 1e als het 2e middelbaar. In totaal zullen er 5 regionale toernooien worden gehouden. De topploegen (afhankelijk van de sport en de regio) stoten door naar de finale in mei 2017.