Veelgestelde vragen sportinitiaties

Kom alles te weten over de spannendste sportcompetitie van het land!
Deze antwoorden zijn van toepassing op het Olympic Moves programma voor het schooljaar 2017/2018.

Kan ik zelf een datum kiezen voor de sportinitiaties?

Ja. Via de online agenda (van 6 november 2017 tot 16 februari 2018) prik je zelf de meest geschikte datums voor de sportinitiaties.

Vanaf wanneer kan je school zich inschrijven voor de sportinitiaties?

Vanaf 23 augustus 2017 kan je als leerkracht LO je team(s) inschrijven voor de kwalificatiewedstrijden. Een datum prikken voor de sportinitiaties kan van 6 november 2017 tot 16 februari 2018 via de online agenda.

Moet de school uitgerust zijn om deel te nemen?

Een sporthal volstaat! Ervaren monitoren van de sportfederaties voetbal, atletiek en softbal komen naar jouw school voor de sportinitiaties en nemen zelf alle materiaal mee. Heeft je school geen sporthal, dan kan een grote outdoor oppervlakte ook dienst doen.

Kies je bij atletiek voor de discipline ‘sprint/startblok/aflossingen’, dan moet je sporthal of sportruimte wel minstens 30 meter lang zijn.

Welke ondersteuning krijg ik bij de sportinitiaties?

De sportinitiaties worden gegeven door ervaren monitoren van de sportfederaties voetbal, atletiek of softbal. Zij komen naar jouw school, met professioneel materiaal en een tot-in-de-puntjes-voorbereid trainingsprogramma. Alles wat jij moet regelen is een sporthal. We vragen ook aan de LO-leerkracht om de les te begeleiden.

Wanneer vinden de sportinitiaties plaats?

Meteen na het reserveren van de data voor de sportinitiaties, krijg je een bevestigingsmail met de details (gekozen sporten, data, uren). De initiaties zullen tijdens de maanden december 2017 tot mei 2018 gehouden worden. Een tweetal weken voor het plaatsvinden van de sportinitiaties neemt Olympic Moves contact met je op om de laatste praktische afspraken te overlopen (locatie, parkeermogelijkheid, infrastructuur…).

Doet mijn school na een sportinitiatie ook automatisch mee aan de kwalificatiewedstrijden?

Ja. Elke school die zich inschrijft voor Olympic Moves, selecteert minstens één team dat tijdens de kwalificatiewedstrijden zal uitkomen tegen teams van andere scholen, in de gekozen sportdiscipline. Schrijft je school zich in met meerdere teams, dan krijg je maximaal 2 sportinitiaties aangeboden. Het aantal sportinitiaties is afhankelijk van het aantal teams dat de leekracht LO inschrijft voor de kwalificatiewedstrijden.

Hoeveel leerlingen kunnen deelnemen aan de sportinitiaties?

Elk initiatieprogramma bestaat uit 3 opeenvolgende trainingssessies van 45 minuten, voor 3 verschillende klassen van telkens maximaal 25 leerlingen. In totaal kunnen dus tot 75 leerlingen deelnemen (25 leerlingen per sessie) aan één initiatieprogramma. Elke school kan – afhankelijk van het aantal ingeschreven teams voor de kwalificatiewedstrijden – maximaal 2 sportinitiaties volgen. Per school kunnen dus maximaal 150 leerlingen van de eerste graad een initiatie in een bepaalde sport (voetbal, softbal of atletiek) krijgen.

Welke leerjaren kan ik inschrijven voor de sportinitiaties?

De sportinitiaties zijn bedoeld voor leerlingen van de eerste graad secundair onderwijs. Per initiatieprogramma – telkens 3 trainingssessies van 45 minuten – kunnen in totaal 75 leerlingen deelnemen (25 leerlingen per sessie). In totaal kunnen dus 150 leerlingen uit het eerste en/of tweede middelbaar een initiatie in een bepaalde sport (voetbal, softbal of atletiek) krijgen.

Kan ik mijn school inschrijven voor twee sportinitiaties van dezelfde sport?

Ja. Alleen wanneer je 2 teams inschrijft voor de kwalificatiewedstrijden kan je 2 sportinitiaties kiezen: voetbal, softbal of atletiek. Maar je mag dus gerust 2 keer dezelfde initiatie kiezen.

Voor hoeveel sportinitiaties kan ik mijn school inschrijven?

Je kan je tweemaal voor de sportinitiaties inschrijven. Dit aantal is afhankelijk van het aantal ingeschreven teams voor de kwalificatiewedstrijden. Indien je 1 team voor de Olympic Moves-kwalificatiewedstrijden hebt ingeschreven, kan je school 1 initiatieprogramma volgen. Bij 2 ingeschreven teams zijn dat 2 sportinitiaties.

Voor welke sporten kan ik sportinitiaties kiezen?

We trainen je leerlingen in voetbal, softbal of atletiek. De trainingssessies zijn voor jongens en meisjes, en worden gegeven door ervaren monitoren van de betrokken sportfederaties.

Wat houden de sportinitiaties in?

De sportinitiaties zijn workshops waarbij je kan kiezen uit 3 sporten: voetbal, softbal of atletiek. Ervaren monitoren van de betrokken sportfederaties komen naar jouw school en geven 3 opeenvolgende trainingssessies van 45 minuten aan 3 verschillende klassen van telkens maximaal 25 leerlingen. Olympic Moves voorziet maximaal 2 sportinitiaties (= maximaal 6 trainingssessies voor 6 klassen) per deelnemende school, afhankelijk van het aantal ingeschreven teams voor de kwalificatiewedstrijden. Als school kan je kiezen voor een trainingssessie in de voormiddag of namiddag. Alle materiaal wordt voorzien.